ПГИТ „Алеко Константинов“ организира иновационен лагер като част от Световната седмица на предприемачеството. Инициативата, подкрепена от „Джуниър Ачийвмънт“ – България, събра ученици от четири учебни заведения: СУ „М. Драгинов“, ОУ „Христо Ботев“, ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ и домакините от Велинград.
Шест отбора, съставени чрез жребий, разработваха идеи за три часа по тема „Бъдещето на храната. Иновации и устойчивост“. Сред предложенията бяха мед от млечка, храни от водорасли, брашно от скакалци и оползотворяване на хранителни отпадъци.
Победител стана Отбор 2 с идеята „Зелена енергия“ – производство на протеинови блокчета, паста и мъфини с ядлива опаковка от водорасли. Второ място зае Отбор 6 с идея за брашно от скакалци.
Учениците демонстрираха креативност и ангажираност с устойчиви решения, впечатлявайки журито с иновационен подход и кръгова икономика.