Данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че почти всички основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци поскъпват на българските борси. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се увеличи с 0,45%, достигайки 2,214 пункта.
Цената на кравето сирене спадна с 1,3% до 11,58 лв./кг, докато кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 0,1% до 17,39 лв./кг. Киселото и прясното мляко отбелязват лек спад, а кравето масло поскъпва с 2,1%.
Цената на пилешкото месо поевтинява с 1,4%, докато яйцата (размер М) поскъпват с 0,6%. Оризът и зрелият фасул поевтиняват, а лещата и брашното поскъпват. Захарта и олиото също отбелязват спад.
При плодовете портокалите и мандарините поевтиняват, но бананите, лимоните, грейпфрутите и ябълките поскъпват. Оранжерийните домати, картофите и морковите са с по-ниски цени, но краставиците, зелето, кромид лукът, зелената салата и зрелият чесън поскъпват.
Общата тенденция показва колебание в цените на различните продукти, като ИТЦ продължава да отчита увеличение.